Facebook
Startupların GPS’i: Roadmap

Startupların GPS’i: Roadmap

Ahmet Kahveciler
05.03.2024/12:00
Okunma: 2948

Elinizde bir GPS cihazı olmadan bilmediğiniz bir ülkeye yolculuğa çıkar mısınız? Seyahatlerde en büyük isteğimiz; bulunduğumuz konumdan sonunun nereye varacağını bilmediğimiz bir yere sorunsuz şekilde ulaşmaktır. Yolun başında olan girişimimiz için bir rehberi, her zaman başvurabileceğimiz bir danışmanı “roadmap” olarak tanımlayabilir miyiz? Ya da soruyu şu şekilde sorsak eski zamanlarda bir meşale yolumuzu nasıl aydınlatıyorsa, yoğun ve meşakkatli iş planını kolaylıkla anlaşılabilecek bir görsel haline getirecek roadmap iş planımızı ne kadar kolay ve uygulanabilir bir hale dönüştürür?

Piyasada kabul görmesini istediğimiz ürünümüz için nasıl bir serüven planlıyoruz? Basit bir örneklendirme ile düşünürsek; bir tatile çıkarken havlumuzu aldık mı, biletimiz hazır mı, nerede kalacağız gibi binlerce soruyla karşı karşıya kalıyoruz. Aynı şekilde ortaya koyduğumuz ürün ya da hizmet için nasıl bir yolculuk planına sahibiz. Yolda çıkabilecek aşılmaz engellere, büyük kayalara karşı başka bir planımız var mı? Sorunlara karşı nasıl bir esnekliğe sahibiz?  

 

Başarılı Startup ’un Temel Alt Başlıkları

  • Ortaya koyduğumuz fikir nasıl bir soruna çözüm buluyor?
  • Kapsamlı bir pazar araştırması hazırlandı mı?
  • Potansiyel müşterilerin beklentileri neler? 
  • Mali planlamam hazır mı? Finansal kaynaklara nasıl erişebilirim?
  • Ekibin rolleri neler? 
  • Potansiyel müşterilerden sürekli geri bildirim alıyor muyuz? 
  • Ürünü nasıl pazarlayacağım? Satış stratejisine sahip miyim? 
  • Hukuki altyapı uygun mu? Regülasyonların iş fikrinin hayata geçmesine engel olma ihtimali var mı? 
  • Bunların hepsini içine alan iş planım hazır mı? 

 

Bu sorulara verdiğimiz cevapların yeterli olduğunu düşünüyorsak ve kısa aralıklarla bu soruları test edebiliyorsak doğru yoldayız demektir. 

 

Roadmap’in Önemi

Ulaşmak istediğimiz hedefleri gösteren ve atılacak adımları sırasıyla sunan bir roadmap’a sahipsek bir denizcinin Kutupyıldız’ıyla yönünü bulması sürecinde kurduğu ilişkiyi sağlayabilmişiz demektir. Şunu biliyoruz ki, bir startup için kaynaklar oldukça sınırlıdır. Pazara giriş yaptığımızda gelirlerin beklediğimizden daha yavaş, giderlerin planladığımızdan daha fazla olması sıkça rastlanan bir durumdur. Bir üniversitenin kuruluş aşamasında görev yapan işletme kökenli bir akademisyen büyüğümün şu dediklerini ara ara hatırlarım. “Başlangıçta 10 liramız vardı, planımıza göre 5 lira harcarız diye düşündük ve işin sonunda baktık ki 20 lira harcamışız.” Burada şunu unutmamak gerekiyor, planlar, beklentiler ve piyasa şartları beklemediğimiz koşullarda gelişebiliyor.  

Roadmap kavramını şirketimizin bugüne kadar ortaya koymuş olduklarının yanı sıra gelecekte atacağı temel adımların kısa bir özeti olarak tanımlayabiliriz. Finansal büyüme projeksiyonu, ürün geliştirme süreci, ulaşmak istenilen hedefleri içerebilir. Şunu tekrar hatırlatmak istiyorum, yol haritamız nasıl bir esnekliğe sahip? Karşımıza çıkabilecek finansal krizlere hazır mıyız, ürünün pazarda beğenilmemesi durumunda yolumuzu başka bir yörüngede sürdürebilir miyiz? Pivot edebilme kabiliyetimiz nedir?

Faydaları

Kuruluş süreçlerinde önceliklendirme ve planlama açısında faydalı olacak roadmap, ilerleyen dönemlerde büyümeyi sürdürebilir kılmak adına en önemli yapı taşları arasında yer alacaktır. Paydaşlara karşı şeffaf ve hesap verilebilir olmak, pazara adaptasyonunu sağlamak ve doğru karar alma sürecindeki etkisi diğer huşular olarak ifade edilebilir.

Roadmap hazırlarken nelerden kaçınmalıyız?

Birçok girişimcinin başarısız olmasının en önemli sebeplerinden biri de gerekli zaman ve enerjiyi doğru alanlarda kullanamamasıdır. İşimizde ve roadmap hazırlama sürecinde ne kadar iyi olsak da geçmişte yapılan klasik hatalardan uzak durmamız gerekir. Bunlar nelerdir?

Öncelikle, ulaşmak istediğimiz hedeflerin tatmin edici olmasına dikkat etmeli, bu hedeflere ulaşmak için çizdiğimiz zaman çizelgesi çok kısa olmamalı ve yeterli zamanı tanımalıdır. Plan ve hedeflerimiz soyut olmamalı, bütçe planlaması mutlaka olmalı ve kullanıcı geri dönüşlerini dikkate alan bir akış sürdürülmelidir.

Roadmap uzaktan bakıldığında anlaşılır, gerçekçi, konuyla ilgili ve stratejimizin içerdiği hedef ve amaçları yansıtmalıdır.  

Arkadaşımın yurtdışı seyahatinde yaşadığı bir örnek ile konuyu toparlamak istiyorum. Yeni tanıştığı İtalyan bir arkadaşı hiç haritaya bakmadan yürüdüğünü görünce bizimkine sormuş. “Dün geldiğin bu şehirde nasıl bu kadar rahat yürüyebiliyorsun?” O da cevaplamış; “Şehrin haritasının zihnimde küçük küçük noktaları, notları var. Her noktadan sonraki hedefi ve ilerleyeceğim yolu biliyorum.” Bir startup için roadmap denilince bu hikayeyi hatırlayabiliriz. Zihnimize kazıdığımız, elimizin altında olacak roadmap’i hep hatırlamak ve ara ara kontrol etmek gerekir.

Sonuç olarak, bir startup fikrinin, bütün adımlarını kapsayacak bir el haritasının önemini ve faydalarını anlatmış olduk. Nar Fon ailesine katıldıktan sonraki, ilk blog yazımı yazmanın heyecanını taşıyorum. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler.  Diğer yazılarda görüşmek üzere.

Küçük yatırımlarla büyük fırsatlara erişmeniz temennisiyle…

Kategoriler