Facebook
Venture Studio Nedir, Ne İş Yapar

Venture Studio Nedir, Ne İş Yapar

Emre Yılmaz
28.10.2024/14:44
Okunma: 409

Venture Studio Nedir, Ne İş Yapar

Venture Nedir?

Venture kavramı, teknoloji odağında iş geliştiren şirketler için kullanılan bir kavramdır. Genellikle özsermayesi düşük olan bu şirketler yatırım alarak eksik yönlerini güçlendirmeye ve geliştirmeye çalışırlar. Süreç sonunda da girişimini bir başka gruba ya da fona satarak exit edip yatırımcısına para kazandırmayı hedeflerler. Dünya genelinde startup olarak bilinen venture’lar Türkiye’de de günden güne bilinirliliğini artırmaktadır. Bugün sıkça karşılaştığımız ve kullandığımız Trendyol, Getir ve Midas gibi uygulamalar da venture yatırımlarına örnek olarak gösterilebilir.

Venture Studio Kavramı Nedir?

Venture Studio, bir girişim ekibinin altında birden fazla girişim kurularak onların yönetilmesine ve geliştirilmesine olanak sağlayan yapılardır. Kurucu ekip sürekli yeni ürün ve fikirler geliştirerek yeni startupları ortaya çıkarırlar. Böylelikle kaynak verimliliği ve optimizasyon sağlanmaktadır. Girişimler genellikle küçük yapılar olduğu için yönetilmesi ve büyütülmesi gerekli şartlar sağlandığında kolaydır. Venture Studio’larda tecrübeli ekipler mini startupları büyütmekte ve onları scale up aşamasına çıkarmaya çalışmaktadır.

Venture Studio Yapısının Faydaları Nelerdir?

Venture Studio’lar aracılığıyla çok sayıda ürün geliştirilerek sektörel riskler dağıtılmış olur.

Venture Studio’lar aracılığıyla doyuma ulaşan bir ürün olduğunda çıkarılan yeni ürünlerle kaynak optimizasyonu sağlanır.

Venture Studio’lar aracılığıyla atıl ekipler sürekli yeni ürünlere yönlendirilerek kaynak israfının önüne geçilir.

Venture Studio’lar aracılığıyla yeni bir şirket kurulumunun ve yönetiminin operasyonel maliyetleri minimize hale gelir.

Venture Studio Yapısının Riskleri Nelerdir?

Fazla ürün ya da startup olması odak dağıtabilir. Bu sebeple bazı fırsatlar kaçabilir.

Çok sayıda ürün ve şirketin yönetiminde operasyonel zorluklar çıkabilir.

Venture Studio Örnekleri

Macellan: Türkiye’de yerleşik olan Macellan, bünyesinde 5 farklı girişimi barındırmaktadır. E-imza, arşiv, filo yönetimi, sadakat programı yazılımı ve sanat eseri yatırım platformlarına sahip girişim “Turcorn” listesine seçilmiş girişimler arasındadır.

Vanora Ventures: Bünyesinde farklı sektör ve dikeylerde 9 farklı girişim bulunan Vanora Ventures, aynı zamanda kurumsal şirketlerle iş birliği yaparak proje süreçlerine destek olmaktadır.

Bunların yanında yeni kurulan birçok Venture Studio bulunmakta ve bunların gelişim süreçleri devam etmektedir.

 

Sonuç

Ülkemizde yeni gelişen bir model olan Venture Studio yapısı, dinamik ve üretken ekipler için çok verimli bir model olarak karşımıza çıkıyor. Gerek insan kaynağı gerek maddi kaynakların kullanımında optimizasyon imkanı sağlayan bu yapıların başarı hikayelerini önümüzdeki günlerde görmek dileğiyle.

Kategoriler